A szájsebészet egy fogászati szakterület, amely a száj és az állkapocs területén végzett sebészeti beavatkozásokkal foglalkozik. A szájsebészet két fő területre oszlik:

 1. Általános szájsebészet: Az általános szájsebészet magában foglalja a szájsebészeti eljárások széles skáláját, mint például:
  • Foghúzás: A fogak eltávolítása, beleértve azokat is, amelyek nehezen jutnak hozzáférhető helyre, vagy fogászati problémákat okoznak.
  • Bölcsességfog eltávolítás: A bölcsességfogak a száj hátsó részén nőnek ki, és gyakran okoznak problémákat, például fájdalmat vagy gyulladást. Szükség esetén eltávolítják őket.
  • Ciszták vagy daganatok eltávolítása: A szájban található ciszták vagy daganatok sebészi beavatkozást igényelhetnek a diagnózis és a kezelés céljából.
  • Gyökércsúcs-resectio: A foggyökerek környékén található gyulladt vagy fertőzött szövetek eltávolítása a fog megmentése érdekében.
  • Fogászati implantátumok behelyezése: Az implantátumok olyan mesterséges foggyökerek, amelyek segítségével fogpótlások rögzíthetők a szájban. A szájsebész kezeli az implantátumok behelyezését is.
 2. Plasztikai szájsebészet: A plasztikai szájsebészet célja az arc és a száj esztétikai megjelenésének javítása. Ide tartozik például az ajakplasztika, az arcplasztika, az állcsont- és állkapocskorrekciók, a szájpadlásplasztika és más esztétikai beavatkozások.

A szájsebészek gyakran dolgoznak együtt más fogászati vagy orvosi szakemberekkel, például fogszabályzós orvossal vagy parodontológusokkal. A szájsebészeti eljárásokat általában helyi érzéstelenítés alatt végzik, így semmilyen fájdalommal nem jár.

A szájsebészeti beavatkozások segíthetnek a fogászati problémák kezelésében, az állkapocs működési zavarainak korrigálásában és az esztétikai javításban is. Ha szájsebészeti problémával vagy kérdéssel találkozol, érdemes szájsebészünkhöz fordulni, aki megfelelő kezelést javasolhat.

  Translate