A kismama számos hormonális változáson megy keresztül, ami a szájüreget is érinti. A hormonális változás leggyakrabban ínygyulladással és ezáltal fogínyvérzéssel jár. A fogászati szűrésre várandóság alatt azért van szükség, mert előfordulhat, hogy a kórokozók a véráram útján bekerülhetnek a méhlepénybe, fejlődési rendellenességet vagy koraszülést eredményezve.

Amennyiben problémát észlel, azonnal keresse fel kezelőorvosát. Az első trimeszterben a szájhigiéné fenntartása érdekében végzünk beavatkozásokat. A második trimeszterben javasoljuk a nagyobb volumenű kezelések elvégzését (szuvas fog tömése, foghúzás, stb.). Röntgenfelvétel, kizárólag indokolt esetben készíthető a terhesség második és harmadik trimesztere alatt fogászati kisröntgen. Panoráma röntgen felvételt nem végzünk várandósság alatt.

Fontos felkeresni a fogászati rendelőt, a szájhigiénét érintő tanácsok miatt, hiszen az is csupán csak egy tévhit, hogy a baba kivonja a kalciumot az anya szervezetéből.
Szájhigiénés szaktanácsadáson során puha sörtéjű fogkefét szoktunk javasolni, kiegészítve fogselyem/fogköztisztító kefe használatával. Javasolt továbbá az első trimeszterben a professzionális fogkő eltávolítás.
Fontos megemlíteni, hogy a reggeli rosszullét során (amennyiben hányás is társul mellé), ne azonnal mossunk fogat, mert károsítja a fogzománcot.

    Translate