A hiedelmekkel ellentétben, a gyökérkezelés a fogak megmentésére szolgáló, fájdalommentes beavatkozás.
Abban az esetben, szükséges, amikor a fogszuvasodás már olyan mély, hogy a fogbelet is érinti, és/vagy amikor a röntgen felvételen a gyökércsúcson gyulladás látható és/vagy amikor a fog koronai része nagymértékben sérült.
A legjellemzőbb tünete a ráharapásra jelentkező fájdalom, illetve az éjszaka jelentkező lüketető fájdalom. A foggyulladást általában kínzó, nehezen elmulasztható fájdalom kíséri. A gyökérkezelés célja, hogy a gyulladást felszámoljuk és megelőzzük a fogászati góc kialakulását.
A szakorvosi vizsgálat és a röntgenfelvétel kiértékelése után az érintett fogat érzéstelenítésben, fúró segítségével megnyitja az orvos. Ezután kézi és gépi gyökérkezelő tűk használatával eltávolítja az idegeket. A kezelés során folyamatosan fertőtleníti a foggyökeret/gyökereket. A különböző tűk használatával pedig, előkészíti a foggyökereket a végleges töméshez. Általában a 2-3. alkalom során történik meg a végleges gyökértömés, amelyre (a fog koronai részétől függően) esztétikus tömés vagy valamilyen fogtechnikai pótlás készül.
A gyökérkezelés nem jár fájdalommal, a beavatkozások érzéstelenítésben történnek. Jellemzően a gyökérkezelést követő 1-2 alkalom érzékenységgel sem jár, mert az adott fog már nem rendelkezik idegekkel.

Amennyiben a gyulladás kezeletlen marad, átterjedhet a fertőzés a szomszédos fogakra is. Kialakulhat sipolyjárat és a felgyülemlett genny a szájüregbe ürülhet.

A gyökérkezelés menete 5 lépésben

 

1. Diagnózis:

A diagnózist a fogorvos, röntgenfelvétel alapján állítja fel, sőt a kezelés több lépésénél is kontroll fogröntgent készít. A sugárterhelés a modern digitális készülékünknek köszönhetően olyan elenyésző, hogy az teljes biztonsággal alkalmazható a beavatkozásokhoz.

2. A fog feltárása:

A teljesen fájdalommentes gyökérkezeléselső lépéseként az orvos a fogat megtisztítja a szuvasodástól, az idegkamra megnyitása után pedig eltávolítja a fertőzött pulpát.

3. A gyökérkezelés:

Egy erre a célra kifejlesztett géppel halad tovább a gyökércsatornák feltárásával. Eltávolítja a fertőzött szöveteket, szövettörmeléket, alaposan kitisztítja a csatornákat, ideális teret adva a későbbi gyökértömésnek.
A kezelés során digitális műszerrel méri be a gyökércsatorna hosszát, így a gyökértömés pontosan a gyökér csúcsáig fog érni.
A csatornák végleges hosszáról kontroll röntgen készül.

4. Gyógyszeres gyökértömés:

Ezután következik a gyökércsatorna gyógyszerrel való feltöltése, hogy a fog tovább gyógyulhasson, majd ideiglenes töméssel zárja le a fogat kb. 7-10 napra.

5. Végleges gyökértömés:

A fogorvosnak el kell távolítani az ideiglenes tömést és a maradék kórokozókat is elpusztító gyógyszert a csatornákból, s ha a fog tünetmentes, akkor ezt követően egy speciális tömőanyaggal zárja le véglegesen a gyökércsatornákat.

A jó,végleges gyökértömésjellemzője, hogy a gyökér csúcsáig ér és résmentesen kitölti a teljes csatornát, ezáltal a fog a későbbiekben nem okoz kellemetlenségeket, már nincs lehetősége újra fertőződni.

    Translate