A protetika egy olyan fogászati szakterület, amely meglévő foghiányok vagy károsodott fogak eltávolítása miatt kialakult hiány pótlásával foglalkozik. A protetika területén alkalmazott fogászati pótlások és eszközök közé tartoznak a fogpótlások (protézisek), hidak, koronák, betétek, héjak.

Néhány fontos protetikai fogászati eljárás és fogpótlás típus:

  1. Fogkorona (koronás fogpótlás): Ez egy olyan fogpótlás, amely egy meglévő fogat teljesen vagy részben lefed, és megvéd a további károsodástól. Általában a fog betegségei, sérülések vagy erős károsodás esetén alkalmazzák.
  2. Híd: A hidak egy vagy több hiányzó fog pótlására szolgálnak. Azokat az állkapocs másik részére rögzítik, és a köztes fogak pótlására használják.
  3. Részleges és teljes fogsorok: Ezek a fogpótlások a hiányzó fogak pótlására szolgálnak. A részleges fogsorok egy vagy több hiányzó fogat pótolnak, míg a teljes fogsorok az összes fogat pótolják az egyik vagy mindkét állkapocsban.
  4. Implantátumok: Az implantátumok fogműhelyekkel rögzített mesterséges fogak, amelyeket a fogászati csontba ültetnek be. Az implantátumok tartós és stabil megoldást nyújtanak a hiányzó fogak pótlására.
  5. Protézisek: A protézisek olyan fogpótlások, amelyek teljesen hiányzó fogakat pótolnak. Ezeket szokás „műfogsornak” is nevezni.

A protetika célja a fogak megfelelő működésének és esztétikai megjelenésének helyreállítása. A protetikai fogorvosok speciális szakértelemmel rendelkeznek a fogászati pótlások tervezésében, elkészítésében és illesztésében. Ezek az eljárások segítenek a pácienseknek visszanyerni a normális rágási és beszédfunkciókat, valamint javítani az önbizalmukat a fogazatuk állapotának és esztétikájának helyreállításával.

A fogpótlás tehát az az eljárás, amely a páciens fogának egy részét vagy teljes egészet pótolja. Az egyik fajtája a rögzített, ide tartoznak a betétek, a koronák és hidak, de még az implantátumok is. A másik, pedig a kivehető fogpótlások csoportja, ahova a különböző felépítésű fogsorok tartoznak.
A kezelés személyre szabott, függ az érintett terület anatómiai tulajdonságaitól. A kezelést minden esetben megelőzi egy szakorvosi konzultáció és egy panoráma röntgen vagy egy CBCT felvétel készítés.

 

Esztétikus mosoly- héjak

Biztosan Ön is gondolkozott már azon, hogyan lehetnének esztétikailag tökéletesebbek a fogai. Manapság rengeteg megoldás tárul elénk, attól függően mi a zavaró tényező.
A fogak színénél a fogfehérítés, a fogak helyzeti rendellenességein a fogszabályozó nyújt hatékony megoldást. Ám mi a helyzet, ha egyszerre több tényező áll fenn?
Általában fogfehérítésre érkező pácienseink kérése, hogy olyan fehér fogakat szeretnének, mint Hollywoodban. Fontos tisztázni, hogy ők nem fogfehérítésen estek át, hanem egy komplett kezelésen, ahol úgynevezett kerámia héjakat helyeztek fel a fogaikra.
A héjak, általában fogtechnikus által készített fogpótlások, amelyek színe, formája egyéni kérés szerint alakítható.

A héjaknál minden esetben szükség van az eredeti foganyag minimális csiszolására, majd megfelelő előkezelés után ragasztja fel szakorvosunk az adott fogra/fogakra.

    Translate