A fogszabályozás egy fogászati szakterület, amely a fogak és az állkapocs helyzetével foglalkozik. A fogszabályozás célja, hogy javítsa az állkapocs és a fogak funkcionalitását, megelőzze az esetleges fogászati problémákat, és esztétikus legyen.

A fogszabályozás alapvetően két típusra osztható:

  1. Hagyományos fogszabályozó kezelés: A hagyományos fogszabályozó kezelés során szakorvosunk fém vagy kerámia breketteket rögzít a fogakra. Ezeket a tappancsokat összeköti a fogszabályzási ívvel, amely segítségével a fogakat fokozatosan a kívánt helyzetbe mozgatják. A kezelés időtartama általában évekig is tarthat, és rendszeres ellenőrzéseket igényel a fogászati rendelőkben.
  2. Invisalign vagy más átlátszó fogszabályozó rendszerek: Az Invisalign és hasonló rendszerek átlátszó síneket (alignereket) használnak a fogak korrekciójára. Ezek az alignerek a fogazathoz igazodva viselhetők, és a kezelés során cserélendők időszakonként. Az átlátszó fogszabályozók gyakran kevésbé feltűnők, mint a hagyományos fém vagy kerámia fogszabályozók.

A fogszabályozó kezelés során szakorvosunk személyre szabott tervezést alkalmaz, hogy meghatározza a fogak kívánt pozícióját és a kezelés menetét. A kezelés során a fogak fokozatosan mozgatásra kerülnek az állkapocsban, hogy a megfelelő harapást és fogrendet érjék el.

A fogszabályozó kezelésnek számos előnye lehet, például:

  • Javítja a harapást és az állkapocs funkcionalitását.
  • Megelőzi az esetleges fogszuvasodást és más fogászati problémákat.
  • Esztétikailag javítja a fogazat megjelenését.
  • Csökkenti az állkapcsot és az állkapocsízületeket érintő problémákat.

A fogszabályozó kezelés időtartama és komplexitása függ az egyéni esettől és a kezelési céloktól. Fontos rendszeres ellenőrzésekre járni a kezelés során, hogy biztosítsuk a sikeres eredményeket és a megfelelő gondozást.

Láthatatlan fogszabályozó

Az átlátszó fogszabályozó síneket nevezzük így, amelyeket naponta legalább 22 órán keresztül viselnie kell pácienseinknek. A síneket 2-3 hetente cserélni kell, a kezelés hossza egyénenként eltérő.

Nem minden esetben alkalmazható, leginkább enyhe vagy közepes mértékű torlódás esetén, középvonal korrekciója esetén, fogak közötti rések esetén, mélyharapás esetén.

Jelentősebb mértékű torlódás, mélyharapás, rés, nyitott harapás, keresztharapás esetében. Ilyenkor komplex kezelést javasoltunk.

Az első alkalom, minden esetben egy fogszabályozási szakorvosi konzultáció, amely során készítünk egy panoráma röntgent és egy oldalirányú teleröntgent. Ezek alapján, láthatóvá válnak az esetleges fog és/vagy állkapocs rendellenességek. A konzultáció során szakorvosunk lenyomatot készít, amely által a fogtechnika elküldi a kezelési tervet. A második konzultáció során, az elkészült terveket átbeszéljük, itt körvonalazódik hány db sínre lesz szükség és milyen hosszú lesz az adott kezelés.

Összefoglalva a láthatatlan fogszabályozó esztétikailag jelenleg a legjobb megoldást nyújtja pácienseink számára.

Önligírozó fogszabályozó

A fogak szinte bármilyen eltérése korrigálható úgynevezett önligírozó fogszabályozó segítségével. Ez a legelterjedtebb fémmerevítési forma hatékonyan és finoman igazítja össze fogainkat a fogakra tapadó, önzáró brekettek segítségével. Bár úgy néz ki, mint a klasszikus fogszabályzó, a felépítése annyiban különbözik, hogy a fogakra önzáró tappancsok vannak rögzítve. A fogszabályozó íveket nem gumi és fém elemek tartják a helyükön, hanem egy speciálisan kialakított zárrendszer. Viselése nem okoz eltérést a hagyományos fém fogszabályozóhoz képest. Fémallergia esetén elérhető porcelán önligírozó készülékeink is.

 

Ebben az esetben a fogszabályzó elemek nem fémből, hanem porcelánból készülnek, ami természetes megjelenésű, tartós és a fogak színéhez passzol. Ugyanakkor (minden előnye ellenére) még ez a kezelési módszer sem nyújt kompromisszummentes megoldást fogszabályozásra vágyó pácienseink számára. Részben azért, mert a kezelés akár 18 hónapig is eltarthat, részben pedig azért, mert az alig látható fogszabályzó nem ugyanaz, mint a láthatatlan fogszabályzó. A tartós viselet nem teszi lehetővé, hogy a páciens olyan szabadon működjön a fontos értekezletek/események (vagy étkezések, vagy rutin fogászati ​​ellátás) során, mint a fogszabályozás előtt.

    Translate