A dentálhigiénia a száj és fogak higiénéjével, egészségével foglalkozik. Elsődlegesen olyan kezeléseket foglal magába, melyek a szájüreg és fogazat egészségének megőrzésében, a szájnyálkahártya, a fogágy és a fogazat betegségeinek megelőzésben, illetve a már kialakult betegségek esetén az orális egészség visszaállításában játszanak fontos szerepet, de szerepet kap az esztétika is, hiszen ide tartozik a fogfehérítés is.

Professzionális fogkő eltávolítás

A fogkő az el nem távolított lepedék, baktériummal teli megszilárdult formája. A fogkő képződés idővel látványos lerakódások formájában jelentkezhet a fog és az íny találkozásánál, amely egyáltalán nem nyújt esztétikus látványt. El is színezheti a fogakat, hiszen megköti a kávét, teát, dohányfüstöt, valamint az ételekből származó mesterséges színezéket, amelyek bejuthatnak a fogzománc alsóbb rétegeibe is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kellemetlen lehelet fő oka általában nem is a fogszuvasodás, hanem a fogkő. A fogkő az ínyt irritálva gyulladást, a továbbiakban pedig fogágy betegséget, csontpusztulást, a fogak kilazulását, majd elvesztését okozhatja.
Általában 6-12 havonta, a fél-, egyéves kontroll során érdemes eltávolíttatni rendelői környezetben. Nem jár fájdalommal, azonban páciensenként eltérő lehet, magas érzékenység esetén érzéstelenítésben végezzük.
A fogkő eltávolítása során az ultrahangos készülék leválasztja a fogfelszínről a lerakódott lepedéket, elszíneződéseket és fogkövet, miközben vízzel hűti a fogakat. A fogkő eltávolítással egyidejűleg, airflow sópolírozást végzünk, amely során a fogak felszínét újra “simává” tesszük. A beavatkozás gyors és fájdalommentes, a páciensnek további fizikai megterhelést nem jelent. Minden esetben a kezelés után pácienseinket tájékoztatjuk a fontos tudnivalókról.

Szájhigiénia fontossága

A szájhigiénia, a szájüreg rendszeres kezelését/ápolását jelenti. Fogaink épségének megőrzése érdekében szükség van a megfelelő szájhigiéné elsajátítására. Hiánya fogászati és szájüregi problémákhoz, betegségekhez vezet.
Ide tartozik a rendszeres, napi legalább kétszeri fogmosás, a fogmosási kiegészítő fogköztisztítók alkalmazása, a rendszeres fogászati szűrés és a rendszeres fogkő eltávolítás.
Rendelőinkben elérhető szájhigiénés szaktanácsadás, amely során fogászati higiénikus kolléganőnk részletesen bemutatja egyénre szabva a megfelelő szájápoláshoz elengedhetetlen eszközöket és technikákat is.
Amennyiben Önben is megfogalmazódott már legalább egy kérdés, jelentkezzen be szaktanácsadásunkra.
 Elektromos vagy manuális fogkefét válasszak? Puha vagy medium sörte? Fogselyem vagy fogköztisztító kefe? Hogyan tudom helyesen tisztítani a fogközeimet? Hogy tudom a fogpótlásokat/implantátumokat megfelelően tisztítani? Milyen fogkrémet válasszak? Miért vérzik az ínyem? Milyen szájöblítőt használjak? Miért kellemetlen a leheletem? Miért van ennyi elszíneződésem? Hogyan tudom javítani a szájhigiéniámat?
A megfelelő otthoni szájápolást azonban minden esetben ki kell egészíteni 6-12 havonta egy rendelői fogkő eltávolítással.
Rendelőnkben szájhigiénikusaink, szájhigiénés tanácsadás és egészségnevelés keretein belül, segítenek kiválasztani pácienseink számára a megfelelő fogkefét, fogkrémet és fogköztisztító eszközeiket is, illetve a helyes fogmosási technikát is megtanítják.

Elektromos vagy manuális fogkefe?

Az elektromos fogkefe, egy motorvezérelt eszköz, amely manuális társával ellentétben, maga végzi a helyes fogmosáshoz szükséges mozdulatokat.
Előnyei közé tartozik, hogy egyszerűbb a használata, hosszútávú alkalmazásával nagyobb és jobb szájhigiénét lehet fenntartani. Folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően, kontrolálható és visszaellenőrizhető a fogmosási folyamat hatékonysága.

A hagyományos fogkefe, manuális tulajdonságával, jelentősen igényli a páciens helyes fogmosási technika elsajátítását és alkalmazását.
Előnye, hogy pénztárcabarát és utazás során könnyen hordozható. Használatához nincs szükség elektromos áramra. Továbbá előnye, hogy szűkebb szájkép esetén a kisfejű fogkefék a moláris fogakat is képesek megtisztítani.

A fogkefe kiválasztása teljes mértékben egyénre szabott, több szempontot figyelembe véve javasolják szakorvosaink és klinikai fogászati higiénikusaink pácienseinknek a legmegfelelőbb változatot.

    Translate