Rendel: Dr. Tóth Attila

FOGELTÁVOLÍTÁS

A fogeltávolítás azokban az esetekben indokolt, mikor a fog koronai és gyökér része annyira károsodott, hogy a fog már nem menthető meg. Ezekben az esetekben a rágóképesség visszaállítása csak a fog eltávolításával és annak pótlásával oldható meg. Fogfájás esetén érdemes időben orvoshoz fordulni, mivel a legtöbb esetben, egy időben elvégzett kezeléssel megelőzhető a fogak elvesztése.

Fogászatunkon az alábbi fogeltávolításokat végezzük:

  • Fogeltávolítás
  • Fogeltávolítás sebészi úton
  • Bölcsességfog eltávolítás
  • Bölcsességfog eltávolítás sebészi feltárással
  • Tejfog eltávolítás

FOGELTÁVOLÍTÁS SEBÉSZETI FELTÁRÁSSAL

Bizonyos esetekben a beékelődött fogak (impaktált fogak, illetve a gyökér darabok eltávolítása csak sebészeti úton oldható meg. A fogak, gyökerek eltávolítása az egyik legáltalánosabb sebészeti beavatkozás, ezért rutin műtétnek számít.

A BEAVATKOZÁS UTÁN
Az érzéstelenítés hatása alatt, csak folyadékot szabad fogyasszunk. A tejtermékek fogyasztása a fogeltávolítást követő napokban tilos. A feltárás helyét szívogatni és átöblögetni tilos, ilyenkor egy “vérdugó” képződik a beavatkozás helyén, melynek eltávolítása nagymértékben lassítja a gyógyulást.

GYÖKÉRCSÚCS REZEKCIÓ

A gyökérrezekció a gyökér csúcsi részének eltávolítását jelenti. Ez egy kisműtét, melyet csak tökéletesen kivitelezett gyökértömés után érdemes elvégezni. Általában a gyökér legfelső részének 2-4 mm része kerül eltávolításra,  a környező szövetek és a gyökér állapotától függően.

MIKOR INDOKOLT?
Ha a kóros elváltozás nem csak a fog gyökerét, hanem az azt körülölelő szöveteket is súlyosan érinti, legtöbbször elkerülhetetlen a gyökércsúcs rezekció. Ezzel a beavatkozással a legtöbb esetben olyan fogak is megmenthetőek, melyeket egyébként elveszítenék.