A fogászati röntgen egy fontos diagnosztikai eszköz hiszen segít az elváltozások kialakulásnak a megelőzésében vagy azok gyógyításában.

A fogászati röntgenfelvételt minden esetben a fogorvos javasolja, így ennek gyakorisága egyénenként változhat.

Léteznek olyan rejtett betegségek, amelyek a szervezet egy pontján jönnek létre ezáltal gyulladást okoznak. Kialakulhat egy ilyen szabad szemmel nem látható fogászati gócpont is. Így, a szájüreg vizsgálata mellett fontos a röntgenfelvétel készítése is.

A fogászati röntgen típusai:

Panoráma röntgen: Ennek segítségével 2 dimenziós képet kaphatunk az orr-és arcüregről, az állcsontokról, valamint az egész fogsorról. A felvételen láthatóvá válnak a szabad szemmel nem észlelhető fogszuvasodások, valamint az esetleges ciszták és gyulladások. Megjelennek a ki nem bújt fogak, a fogszuvasodások, régi fogtömések, koronák és azok illeszkedési problémái.

Észlelhetőek az íny-és csontsorvadás okai illetve kiváló módszer a gócpontok kutatásához is.

Intraorális röntgen (kis röntgen): Ez a típusú röntgenfelvétel maximum 3 fogat és a közvetlen környezetét mutatja meg. Fogfájás esetén, ha annak a gyökerét kell megvizsgálni, illetve a kezelés utáni ellenőrzést kell elvégezni akkor ezt a röntgen típust alkalmazzuk.

Teleröntgen: Fogszabályozás, illetve arc-és állcsont sebészethez használt típus a teleröntgen. Megmutatja az arc csontszerkezetét és a lágy szöveteket is. Segít teljes képet kapni a fogak elhelyezkedéséről az arckoponya helyzetéről és azok arányairól.

CBCT: sokszor kevés a panoráma röntgen felvétel kétdimenziós képe a megfelelő diagnózis felállításához, az implantátum behelyezéséhez, a fogak arcüreghez való viszonyának megállapításához, a gyulladásos területek, cysták kiterjedésének felderítéséhez, az anatómia viszonyok értékeléséhez, betegségek felismeréséhez, góckutatáshoz, ezért szükséges a CBCT felvétel elkészítése és kiértékelése.