Rendel: Dr. Lukács Laura, Dr. Tóth Attila

RÉSZLEGES PÓTLÁSOK
A részleges kivehető protézis a megmaradt fogakhoz, vagy az azokra rögzített pótláshoz kapcsolódik, így sokkal erősebben lehet rágni vele, mivel stabilan a helyén marad a pótlás.

A pótlás kialakítása, ill. a rögzítés módja szerint több fajta lehet:
– Részleges kivehető, akrilvázas protézis
– Részleges kivehető fémvázas protézis

A kombinált fogpótlás nagy előnye, hogy a híd két végén elhelyezett rögzítő elemet a kivehető fogpótlás alatt “elrejtjük”, így az láthatatlan marad.
A pótlás a hídhoz pontosan illeszkedik, és a finommechanikai rögzítő elem segítségével hozzá is kapcsolható. Ezen kapcsolat miatt a kivehető rész is megbízható, stabilan rögzített.

KIVEHETŐ PÓTLÁS
Abban az esetben, ha már egyetlen fog sem maradt az állcsontban, teljes, kivehető fogsor (protézis) készítése indokolt. A teljes protézis vagy műfogsor az összes fogat pótolja az alsó, vagy a felső fogsorban. Ez a legtöbb esetben akrilátból készül.

HOGYAN KÉSZÜL?
A fogsor elkészítés több ülésben történik. Első alkalommal a fogorvos egy precíziós nagy pontosságú lenyomat anyaggal veszünk mintát, rögzítjük a harapást, és kiválasztjuk a fogszínt. Második alkalommal a bepróbáljuk a fogsort. Ebben a stádiumban még változtatható a fogak állása és igény szerint a színe is. A fogtechnikus a fogsort az eredetivel megegyező formájúra és színűre készíti, így az a természetes fogak és fogíny hatását kelti. A következő és egyúttal utolsó alkalommal, átadjuk az elkészült fogsort.
Átadásakor fogorvosaink nagy hangsúlyt fektetnek a megfelelő használat és a fogsor tisztításának megtanítására. Így viselésük kényelmes és tökéletesen ellátják feladatukat. A teljes fogsor pótolja a hiányzó fogakat, tartást biztosít, az arc izmainak és ajkunknak, visszaadva fiatalos vonásainkat, így egészséges megjelenést kölcsönöz, egységessé varázsolja a mosolyt, növeli a beszéd és a rágás képességét.