Rendel: Dr. Lukács Laura, Dr. Kiss Vivien, Dr. Olgyay Beáta

A fogpótlás egy nélkülözhetetlen ág, hiszen sok fogmegtartó kezelésnek a végkimenetele nem minden esetben pozitív, ami maga után vonja, hogy fogpótlásra szükség van. Ezen a területen is széles palettát tudunk ajánlani pácienseinknek, függően attól, milyen igényük van (koronák, hidak, inlay, onlay betétek, kivehető fogpótlások). A lehetőségek közül közösen, több szempont alapján választunk. Megbízható, precíz fogtechnikai laborral dolgozunk együtt, ami elengedhetetlen a minőségi munka szempontjából.

Porcelán héj, jacket korona: a fog ajak felőli felszínéből 0,5-1 mm-t távolítunk el, lenyomatot veszünk, ami alapján a fogtechnikus elkészíti a kerámiahéjat. A héjat egy következő ülésben ragasztjuk be. A porcelánhéjakkal kiváló esztétikai hatás érhető el. Nem, vagy nem megfelelően fehéríthető elszíneződések korrekciójakor, alkalmas a sérült rágóél pótlására, túl rövid fogak meghosszabbítása, fogak közötti rés (diastema) zárása.

Betét, inlay, onlay: ha a szuvas részek eltávolításakor túlzottan nagy üreg keletkezik a fogban, akkor már egy hagyományos tömés nem jelent kellő biztonságot, nehéz pontos töméssel ellátni a fogat. Ekkor javasolunk betéteket (inlay / onlay). Ez készülhet kompozitból, kerámiából vagy aranyból.

Korona: általában azért van szükség koronára, mert a fogban túl nagy kiterjedésű a szuvasodás, annyira, hogy az töméssel, vagy inlay/onlay készítésével már nem orvosolható. A fog ezekben az esetekben annyira meggyengül, hogy nagy a veszélye a természetes fogkorona törésének, ezért fogászati korona felhelyezése válik szükségessé. Több fajta korona ismeretes: a fém- kerámia korona a rágófogak ellátására javasolt, a cirkónium- kerámia korona fémmentes, jobb esztétikai hatás érhető el vele.

Híd: hidat akkor készítünk, ha a páciensnek egy, vagy több foga is hiányzik. Legegyszerűbb esetben egy híd három tagból áll. Ezek közül a két szélső a páciens saját fogain, vagy implantátumokon helyezkedik el, a középső rész pedig magát a hiányzó fog területét tölti ki. A híd többféle anyagból, például fém alapra helyezett kerámiából vagy cirkóniumból is készülhet, melyet speciális fogászati cementtel ragasztanak az érintett fogra.

Fogsor: a fogak elvesztésének következtében kialakult teljes fogatlanság helyreállításának egyik és jelenleg leggyakoribb módja a teljes kivehető fogsor készítése. A feladata nemcsak a fogak, hanem az íny pótlása is.