Rendel: Csányi Nóra, Kerekes Erika

GÉPI ULTRAHANGOS FOGKŐELTÁVOLÍTÁS

A FOGKŐ 
A szájüregben lévő baktériumok megtelepednek, és elkezdenek szaporodni a szájban jelenlévő ételmaradványokon, ezzel lepedéket hozva létre a fog felszínén. Túl gyors, vagy nem elég alapos fogmosás után a nyálból kiváló kristályok a lepedékekben elmeszesednek. Ennek a folyamatnak az eredményeként alakul ki egy kemény réteg a fogon, amit fogkőnek nevezünk. A fogkő nem csak esztétikailag zavaró, hanem nagy veszélyeket is rejt magában.

A FOGAK ELVESZTÉSE
A köztudattal ellentétben a fogkő által kialakult betegségek miatt sokkal több fogat veszítünk el, mint a fogszuvasodásból adódóan. Fogkő esetén, gyakran alakul ki ínygyulladás, amelyet jelez az íny vöröses színe, vérzékenysége, és a kellemetlen lehelet, az íny eltávolodik a fogaktól. Ennek következtében ínytasakok keletkezhetnek a fogak mellett, így a gyulladás átterjedhet a fogágy mélyebb szöveteire is. Ez a folyamat foglazuláshoz, majd a fogak elvesztéséhez vezet!

FOGÉRZÉKENYSÉG CSÖKKENTÉSE ECSETELÉSSEL

FOGÍNY VISSZAHÚZÓDÁS, FOGNYAKI ÉRZÉKENYSÉG
A száj betegségei közül leggyakoribb az ínygyulladás. A felnőtt lakosság 70 százaléka küzd vele, de még a 10-15 év körüli gyerekeknél is 20 százalék a megbetegedés aránya. A szájnyálkahártya sérülése, vagy patológiai ártalom (például fogkő)hatására a mikroflóra összetétele megváltozik, a kórokozók elszaporodnak, mely az íny, nyálkahártya gyulladásában mutatkozik meg.

ÍNYGYULLADÁS
Az ínygyulladása legszembetűnőbb és leggyakoribb következménye a fogínysorvadás és az ebből fakadó fognyaki érzékenység.
Az ínysorvadás következtében szabaddá vált fognyaki felszíneket nem fedi zománc, szabaddá válnak az ingereket közvetítő dentin csatornákés ez okozza az érzékenységet.
Ha az íny visszahúzódása fognyaki kopásokkal is párosul a tünetek még kellemetlenebbek.

ÉRZÉKENYSÉG CSÖKKENTÉS
A gyógyítás első lépése a fogkő eltávolítása, a megfelelő szájhigiéné visszaállítása és a gyulladás kezelése. A kezelés folytatásaként a szabaddá vált, Érzékeny fognyaki részeket egy speciális védőlakkal kezeljük, melynek célja a a dentin tubulusok lezárása, ezáltal az érzékenység megszüntetése.

PROFILAXIS SÓPOLÍROZÁS

PROFESSZIONÁLIS FOGTISZTÍTÁS
A professzionális fogtisztítás nem csupán a fogkő eltávolítását jelenti, hanem minden olyan lerakódás megszűntetését, amely a kórokozók megtelepedésére alkalmas lehet. A sópolírozás a fogkő-eltávolítás végeztével alkalmazott tisztítási technika, amely speciális homokfúvó eszköz használatával történik.

HATÉKONY ÉS EZ SZEMMEL LÁTHATÓ
A polírozó egy speciális por és víz elegyét fújja nagy nyomással a fogfelszínre, és a fogak közé.
A só szemcsék a felületre „becsapódva” elegyengetik az érdes széleket, és teljesen simává alakítják, illetve az elszíneződéseket is eltávolítják a fogakról, ezáltal is csillogóbbá teszik a felszínét. A lepedékek és az elszíneződött foltok eltávolításával a fogszín akár 1-2 árnyalattal is fehérebbnek tűnhet.

KOMFORT ÉRZET HOSSZÚ TÁVON
A sópolírozás megszünteti a lepedék és fogkő okozta kellemetlen szájszagot, így biztosít frissebb leheletet. A homokfúvó használata után megfelelő szájhigiéniával hosszú ideig elkerülhető a lepedék és fogkő képződés. Sópolírozás közben a fogzománc nem sérül, ásványi anyagokat nem veszít. A beavatkozásnak preventív hatása van az ínybetegségek kialakulásával szemben.