Rendel: Csányi Nóra, Sterbacsek Kinga

A dentálhigiénia a száj és fogak higiénéjével, egészségével foglalkozik.Elsődlegesen olyan kezeléseket foglal magába, melyek a szájüreg és fogazat egészségének megőrzésében, a szájnyálkahártya, a fogágy és a fogazat betegségeinek megelőzésben, illetve a már kialakult betegségek esetén az orális egészség visszaállításában játszanak fontos szerepet, de szerepet kap az esztétika is, hiszen ide tartozik a fogfehérítés is.

Mi is az a fogkő?

A fogkő képződés idővel látványos lerakódások formájában jelentkezhet a fog és az íny találkozásánál, amely egyáltalán nem nyújt esztétikus látványt. El is színezheti a fogakat, hiszen megköti a kávét, teát, dohányfüstöt, valamint az ételekből származó mesterséges színezéket, amelyek bejuthatnak a fogzománc alsóbb rétegeibe is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kellemetlen lehelet fő oka általában nem is a fogszuvasodás, hanem a fogkő. A fogkő az ínyt irritálva gyulladást, a továbbiakban pedig fogágy betegséget, csontpusztulást, a fogak kilazulását, majd elvesztését okozhatja.

Fogkőeltávolítás menete:

A fogkő eltávolítása során az ultrahangos készülék leválasztja a fogfelszínről a lerakódott lepedéket, elszíneződéseket és fogkövet, miközben vízzel mossa, hűti a fogakat. A kezelés miatt a fogfelszín karcolódhat, ami miatt a fogkő gyorsabban kiújulhat. Éppen ezért ajánlott elvégeztetni az ún. Air brush só polírozást is, amely során a fogak felszínét újra “simává”, karcmentessé tesszük. A beavatkozás gyors és fájdalommentes, a páciensnek további fizikai megterhelést nem jelent. Minden esetben a kezelés után pácienseinket tájékoztatjuk a fontos tudnivalókról.